Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2016. március 18., péntek

FOSZLÓS, MAGOS, PUHA, SAJTOS POGÁCSA



Ma pogácsasütés volt.
Judit és Sándor szomszéd házaspár receptje nyomán készült még Karácsonyra a legelső adag, aztán pár nap múlva újra sütöttem, mert akkora sikere volt és a sütemény dömping ellenére gyorsan elfogyott. Ma egy pici módosítással készítettem- de minden formájában nagyon finom, puha (másnap is), sós, magos, sajtos pogácsa. Kihűlés után műanyagdobozban tárolom, az aljába rakott szalvétára sorakoztatva.
Gyorsan készül, csak félórát kell hűtőben pihentetni.

Fotó: Renáta

500 g liszt
250 g margarin (20 másodpercig mikróban megolvasztani)
1 dl étolaj (hidegen sajtolt napraforgóolajjal de finom!)
1 dl tej
4-5 dk friss élesztő
2 teáskanál cukor
3 teáskanál só
1 tojás sárgája a tésztába
150 g reszelt keménysajt a tésztába

1 tojás sárgája a tetejére lekenni
5 dk reszelt sajt a tetejére

Az élesztőt felfuttattam a cukros, langyos tejben. Össze gyúrtam a tésztát, nem kell megijedni, mert lágy lesz. Az olajat a legvégén, adagonként gyúrtam hozzá.
½ órára, folpackba (vagy lehet zacskóba) csomagolva, betettem a hűtőbe. Kivéve a hűtőből a tésztát átgyúrtam. Lisztezett táblán nyújtottam, szaggattam. Raktam bele magokat: napraforgómagot és tökmagot, jó ízt ad neki. Lekentem a tojás sárgájával és megszórtam a reszelt sajttal.
Úgy is készíthetjük, ha nem akarunk tésztát nyújtani vagy éppen nincs hol, hogy egyforma gombócokat formázunk a megkelt tésztából és ellapítjuk pogácsává.

175-180C fokon sütjük kb. 30 percet.

Két gáztepsivel sütöttem, a második tepsivel kb165C fokon, mivel a sütő jól bemelegedett, ezért pont elég volt.


A mai sütéshez hidegen sajtolt, illatos napraforgóolajat használtam és füstölt sajtot- isteni finom lett!!!c Napraforgómagot gyúrtam a fele adagba, bő két maroknyit. A fele mennyiségű pogácsát napraforgómaggal és sajttal szórtam meg, másik felét pedig csak sajttal.

Nem tudom megunni!!!


2017 május, Vanilin elkészítette, szezámmaggal a tetején, kis változtatásokkal. "Tényleg isteni puha, foszlós pogácsák születtek, amelyek még két nappal később se lettek szárazak. Remek vendégváró falatok! :)"

Köszönöm!

Facebookon is követhetőek  a receptjeim!

vicuska13.blogspot.hu

12 megjegyzés:

marisz57 írta...

Nagyon jónak tűnik! Valószínűleg ki fogom próbálni! :)

Vicuska írta...

Szerintem nálatok is sikere lesz!

Márti írta...

Nagyon tetszik! :)

Katalin írta...

A sajtos pogácsa nálunk is nagy kedvenc, legyen bármilyen formában :-)
Nagyon guszta a tiéd, nem csoda, ha gyorsan fogyott !

Ferencné Atkári írta...

Kedves Vicuska! Gyönyörű lett ez a kalács, én is megsütöm!
Megosztottam a Kalácsmániában. Puszi

Vicuska írta...

Kedves Márti, örülök! :)

Vicuska írta...

Így van, Katalin, és köszönöm :)

Vicuska írta...

Köszönöm, Terike, örülök, hogy elnyerte tetszésedet :) Egy nagy kalácsként is el tudom képzelni, ugyanúgy készítve, csak sok kis rózsaként formázva.

Vanilin írta...

Én is nagyon szeretem a pogácsát. :) Nekem is tetszik a recepted, majd kipróbálom. :)

Vicuska írta...

Örülök :)

Katalin írta...

Kellemes ünnepeket kívánok Neked és kedves családodnak!

Vicuska írta...

Köszönöm szépen :) Nektek is áldott, békés ünnepeket!