Keress egy receptre, vagy összetevőre

ERDÉLYI ALMÁS-VANÍLIÁS TORTA



4-5 alma
4 tojás
4 lapos evőkanál kristálycukor
4 púposan mért evőkanál liszt, átszitálva

KRÉM:

½ liter tej
1 vaníliás pudingpor
1-2 kanál keményítő (szerintem az egy kevés volt, de lehet lisztet is használni)
2-3 evőkanál cukor
10 dk margarin (vajjal feleztem ezt a mennyiséget, 5-5 dk)
kevés tortadara (lehet csokireszelék vagy szeletelt mandula)

Ezt a sütemény receptet egyik kedvenc blogomról lestem el, a fakanálforgató tollforgató újságíró Alíztól , aki Irénke barátnőjétől kapta a receptet. Mondhatnám úgy is, hogy szájhagyomány útján terjed, ha nem írott formában lenne közkinccsé téve.

A torta családi barátainkkal való összejövetel alkalmából készült, ebéd utánra, és rögtön kedvenccé avanzsálta magát, sőt, ünnepivé, pedig nagyon egyszerűen és gyorsan készül, ám nagyon finom! Süteményként vagy tortaként prezentálhatjuk, alkalomhoz illően.

A tortaformát margarinnal jó vastagon és alaposan kikenjük. Én úgy gondoltam, hogy kibélelem sütőpapírral, mert egyszer ebben a kapcsos tortaformában sütöttem karamellizált almával tortát, és az alsó illesztésnél megszökött a karamelles almalé a sütő aljára, maradandónak tűnő átható illatot árasztva az egész lakás minden zugába. Szóval a sütőpapírt bőszen bekentem a zsiradékkal. A hámozott almaszeleteket felsorakoztattam kör formátumban.

Elkészítettem a piskótát- ahány tojás, annyi kanál cukor (2 dk) és liszt (2-2,5 dk). A tojás fehérjét csipet sóval kemény habbá vertem. Fontos, hogy ne kerüljön bele sárgája és a habverő is tiszta legyen, de ezt minden tisztességes piskótasütő tudja :)! A habosra kikavart- tojássárgája és cukor elegyéhez, melynek jó fehérnek kell ám lennie a sok bevitt levegőtől, felváltva óvatosan belekevertem a szitált lisztet és a habot. Alulról felfelé forgattam lazán a masszát, nagyon finoman, hogy ne törjön meg a hab. A magabiztosak ne tegyenek bele sütőport, az enyhén bizalmatlanok kiskanálnyit megreszkírozhatnak… Alíz a magabiztosak táborát gazdagítja, tudományos szempontokat véve figyelembe :)
Nem probléma, ha a piskótamassza nem teljesen homogén állagú, a sütőben alakul még.

Az almaszeletekre kanalaztam a piskótát, hogy ne púposodjon a közepe, kicsit felhúztam a tortaforma oldalára a tésztából úgy, hogy emelkedett peremet alkosson, a közepe felé enyhe mélyedést alkotva. A sütőbe toltam a jövőbeli tortaalapot és BEGYÚJTOTTAM A GÁZSÜTŐMET!!!

Figyelem! Hideg sütőben kezdjük a sütést!
35-40 perc alatt készre sült kb. 180C fokon. A sütő ajtaját ne nyitogassuk az első 15 percben még kíváncsiságból sem.

Kiemeltem a sütőből a tortaformát, lefedtem egy üvegtállal és átfordítottam az egészet úgy, hogy az almaszeletek felülre kerültek. Óvatosan levettem, leszedegettem róla a sütőpapírt. Az almás tortalapot hagytam kihűlni.
A krémhez a pudinghoz adtam a keményítőt és kevés hideg tejjel és a cukorral simára, csomómentesre kevertem. A maradék tejet felforraltam és belefőztem a pudingot. Az edényt leemeltem a tűzről és hozzákevergettem a vajat és a margarint. Őt is hűlni hagytam.
A piskótára halmoztam a vaníliás krémet.Tortadarával itt-ott megszórtam.

A nagy sikerre való tekintettel a napokban újra megsütöm!!!

Mesés, Alíz, az almatortád, hálás köszönetem azért, hogy megosztottad, elérhetővé tetted számunkra ezt a csodát. Mert az egyszerűségét és gyors elkészültét tekintve tényleg egy csoda a végeredmény!

Ez már ma készült (december 1), kicsit több almával, sűrűbben raktam a formába és nem használtam sütőpapírt sem, a krémbe pedig egy evőkanál liszt és egy evőkanál keményítő került- így már tökéletes az állaga :)




Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

KRUMPLISALÁTA FÜSTÖLT HALLAL azaz "SPRATTUS BALTICUS"-AL


0,5-1 kg krumpli héjában főzve
1 füstölt sprotni növényi olajban, balti-tengeri (160 g)
5-6 db sós uborka
1-2 nagy lila hagyma
2 piros húsú paprika

bors

ÖNTET:
1 kg krumplihoz ennek a duplája kell

1 dl majonéz
1 dl tejföl
1 tk mustár
0,5 dl uborkalé

bors

Wanna receptjét , amibe eredetileg a sprotni helyett füstölt lazac és 1 evőkanál kapribogyó került, újra elkészítettem és érkeztem le is fotózni, igaz, most némi változtatássalcsináltam! Azonnal elfogyott ez az adag is, mert nagyon finom!

A megfőtt, kihűlt krumplit meghámoztam, negyedelve felkarikáztam. A hagymát félkarikára, az uborkát hosszú csíkokra, majd kis kockákra vágtam, a paprikát negyedelve vékony csíkokra.


A felbontott "sprattus balticus" füstölt hal konzervből kihalásztam a halakat, a farkukat levágtam és 3 darabba szeleteltem. Mindezt egy nagyobb tálba raktam.
Az öntethez valókat összekevertem, kissé utána ízesítettem. Hűtőben hagytam összeérni, majd jóízűen elfogyasztottuk vacsorára.

A sprotni hal számos fontos vitamint tartalmaz A, B1, B2, E, stb és ásványi anyagokban is gazdag, mint kálcium, foszfor, króm stb., így hozzájárul a csontritkulás, cukorbetegség megelőzéséhez, lassítja az öregedési folyamatokat és megelőzheti a vérrögképződést.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

MEGNYUGTATÓ, BÁRSONYOS SÜTŐTÖK KRÉMLEVES ŐSZI NAPOKRA


Hazacipeltünk 2 hatalmas ajándékba kapott sütőtököt, abból az egyiket első feladatként (lemosás után) fel kellett valahogy darabolni, majd kikapargatni a magját. Miután megküzdöttem a feladattal, lekentem a húsát mézzel és az előmelegített sütőben hagyományos módon 180-190°C-on 50 perc alatt hagytam illatos-puhává sülni. A fele mennyiséget azon frissiben kellő étvággyal felvértezve el is fogyasztottuk. A sütőtök legalább 50 cm hosszú volt eredeti nagyságában.
Sokoldalú felhasználása ellenére másnap a maradék sült tökből, előre megfontolt szándékkal, egyszerű és ígéretes krémleves készült, nem először.
A tököt kanalazva leszedtem a héjáról és egy mélyebb edényben apránként öntve hozzá 1-1,5 l tejet, botturmix hathatós segítségével pürésítettem. Adtam hozzá ízlés szerinti mennyiségben fahéjat, frissen őrölt szegfűszeget, egy 2-3 cm-es friss gyömbért lereszelve, leheletnyi szerecsendiót, kb. ½-1 dl mézet és kevés (kb. 1 dl) tejszínt. A sütőtök gazdag béta-karotinban, mely zsírban oldodó anyag, ezért kívánatos a jobb felszívódás érdekében tej, tejszín esetleg vaj hozzáadása. A kapott A vitamint majd hasznosítja a szemünk, hajunk és bőrünk :)

Egy kevés sót kevertem a krémlevesbe az ízek erősítésére!
Felötlött bennem, hogy pirítani, karamellizálni kéne egy kis cukrot és beleforgatni tökmagot, de aztán elvetettem kósza gondolatomat azon megfontolásból, hogy nem szerettem volna túl édes desszert levest tálalni a családi ebédhez. Amúgy a leves kellemesen alig édes, erre érdemes odafigyelni.

Természetesen krémlevesünk kedvünkre hígítható, amit a hozzáadott tejmennyiséggel tudunk szabályozni. A másnapra, kóstolóba félretett, egy adag leves még jobban besűrűsödött…


Másodikra készült- sült kolbász, Anyukámtól kapott házi dinsztelt savanyú káposzta sütőtökös krumplipürével, amibe természetesen került egy pohár forró tej, kevés szerecsendió és 5 dk vaj. A sütemény csokoládés márványkuglóf lett, meggyel.


Ebéd után jól esett scrabble társasjátékozni egyet, ami egy szókirakós szórakoztató tevékenység, ki tud több szót kirakni a következő betűkből? feladattal :) Jóllakottan és jólesően fejlesztettük szókincsünket!


PS: A sütőtökös krumpli-köret ötlete innen és innen . Köszönöm Alíz és Gizi :)

vicuska13.blogspot.hu

SPORTSZELET SÜTÉS NÉLKÜL


Összedobtam tegnap
Márti sportszeletét , ami gyorsan készül és rendkívül finom!

25 dk háztartási keksz
25 dk Rama margarin
3 evőkanál holland kakaó
1 rumaroma
1 KV-s csészényi cukor
1 tortabevonó + 2 evőkanál olaj

Darabosra daráltam a kekszet. Hozzákevertem a holland kakaót. A margarint serpenyőben megolvasztottam, beleöntöttem a rumesencet és a kekszet, gyors mozdulatokkal összekevertem és bizony majdnem elfelejtkeztem a cukorról :D Szemre adtam hozzá kb. egy kávéscsészényit.
Sütőpapírra öntöttem és a papír segítségével hosszú, lapos rudat formáztam. A csokibevonót, ami igen hókának tűnik így utólag a holland kakaóhoz képest, felolvasztottam gőz fölött és belekevertem az olajat- ráöntöttem a csokiszeletemre, elegyengettem a felszínén.
Eldugtam a hűtőbe. Már tegnap is finom volt, de mára gyönyörűen szeletelhető az a kis maradék, amit találtam a hűtőtérben.
Köszönöm, Mártikám, nekünk is nagyon megtetszett :)

vicuska13.blogspot.hu

A KÜLÖNLEGES HOLODNYIK LEVES MINSZKBŐL



Seafalcon kérte a holodnyik (svekolnyik)
receptjét tőlem, ezért bevásároltam és elkészítettem ezt a tipikusan nyári hűsítő levest, hogy meg tudjam mutatni. Üde, finom, nyári melegben hűsítő, könnyed leves!

A holodnyik- lengyelül Chłodnik vagy borscs hidegen, litvánul Šaltibarščiai, lettül Aukstā zupa, kelet-európai országok nemzeti étele, annyiban különbözik az orosz okroskától, hogy nem tartalmaz húst.
Köretként főtt krumplit adnak mellé. Én először olyan formában ettem kb. 10 éve, hogy a krumpli kettévágva tepsibe helyezve lett sütőben kisütve. A közepébe volt szúrva egy fogpiszkálóra egy vékony szelet füstölt szalonna vitorlaként. Finom és egyúttal látványos köret volt a holodnyik mellé.
A sütőm mással volt elfoglalva, ezért ezt most nem prezentálom, de ki ne hagyják készítsék el!

3 l főtt víz lehűtve (lehet ásványvíz)
500 g főtt cékla
1 nagy friss uborka héjastól vagy 3-4 kisebb
4-5 szár zöldhagyma
4 főtt tojás
maréknyi aprított zöld kapor
mehet bele petrezselyemzöld is
0,5 l kefir vagy tejföl (lehet 1 rész ásványvíz + 2 rész kefír)

1 evőkanál cukor
kevés ecet vagy citromlé (1-2 kávéskanál) vagy citromsó, esetleg 1-2 kk mustár

főtt krumpli vagy héjastól sütőben sült


A céklát megfőzzük és lereszeljük. A levét felhasználjuk a leveshez. Nagyobb adag céklát szoktam vásárolni a piacon, inkább az apróbb fajtából és kuktában 30 perc alatt készre párolom nagyon kevéske vizet öntve alá és lereszelve, vagy tetszés szerint szeletelve adagonként lefagyasztom. Ezt használom fel salátákba, borscslevesbe, okroskához vagy a holodnyik levesbe.
A tojást 10 perc alatt megfőzzük, hideg vízben hűtjük. Apró kockára vágjuk, de lehet nagyobb szeletekre is.
Az uborkát tetszés szerint héjastól vagy meghámozva szintén apró kockákra, a hagymát vékony karikákra, a kaprot apróra vágjuk.
A kefirt összeelegyítjük a vízzel és belerakjuk a zöldségeket, a tojást. Ízesítjük.


Ugyanígy készítik a litvánok is, de 1 l vízhez 1 l kefirt adagolnak.

Egy másik változat szerint savanyítható sóskával (2 l vízhez bő ½ kilót megfőzni és kihűteni, a többi hozzávaló ugyanaz), de akár  kávéskanálnyi mustárral is.

Hűtőben lehűtjük és a forró főtt krumplival tálaljuk. Van, aki sűrűbben szereti, akkor kevesebb vizet használunk.
Nálam most a 3 főtt krumpli apró kockára vágva a levesben landolt, sűrűbb lett általa.

Másik változata a minszki holodnyiknak:

3 literes lábasra számítva (a mennyiség csökkenthető kevesebb személyre is)

400 g főtt cékla, lereszelve
400-600 g sóska
2 közepes, főtt burgonya
2-3 friss uborka
1 evőkanál 9 %-os ecet
1 evőkanál cukor
egy csomó zöldhagyma
½ liter kefir

Tálaláshoz főtt tojás és tejföl.

A vízben készre főtt burgonyát kiemeljük a vízből, megtörjük pürének és visszatesszük a fazékba. Ettől selymesebb lesz a levesünk. Sózzuk, belekeverjük az ecetet, a cukrot. Ahogy felfőtt, bele a sóska, majd a reszelt főtt cékla. 5 perc múlva elzárjuk a lángot, beleszórjuk a zöldhagymát.

Ha kihűlt, akkor néhány órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor a villával szétnyomott, főtt tojássárgáját, a apró kockára vágott tojás fehérjét, a kefirt elkeverjük a levesben. Főtt tojáscikkel díszítjük.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

DIÓS PADLIZSÁN SALÁTA GRÚZIÁBÓL






1 padlizsán
2 paradicsom
1 pohár dió
3-4 nagyobb cikk fokhagyma

bors
majonéz

Ezt a mennyiséget érdemes sokszorozni, mert nagyon finom, kellemes ízű harapnivaló, most csak egy padlizsánom volt a hűtőben, de két főnek pont elegendő adag egyszeri fogyasztásra.
A padlizsánt héjastól kockára vágtam és nagyon kevés olajon készre pároltam, kb 15 perc alatt, időnként megkavartam.
Lehetne több olajban átsütni, de a padlizsán képes szivacs módjára mindet magába szívni, ezért nem adtam neki sokat, ha készen van, szűrőben le kell csepegtetni a felesleges olajat (nem tettem, mert eleve alig adtam alá). Amíg ez a folyamat tartott, addig megpucoltam a fokhagymát, késsel apróra vágtam. A paradicsomot előbb szeletekre, majd kockára aprítottam, összekevertem a fokhagymával, sóztam, borsoztam. Hozzáadtam a darált diót, amit kicsit darabosabbra hagytam.

A kész, kihűlt padlizsánnal és a majonézzel összekevertem.

Egyszerűen imádnivaló!!!

Grúzia az egykori Szovjetunió, ma már önálló állama. A grúz gasztronómia előszeretettel használja az ételeibe a különböző fűszereket és a diót. Az utóbbi húsokba vagy mellé szószként elképzelhetetlen (lásd például- szacivi), de zöldség és akár hal kísérője is ez a komponens. Nekem nagyon bejön ez a társítás! :)

vicuska13.blogspot.hu

NAGYON FINOM CSODATORONY FASÍRTBÓL SÜTŐBEN


FASÍRT:

1 kg darált hús
száraz kenyér
fokhagyma
1 nagyobb hagyma
darált paprika sóban
2 tojás
petrezselyemzöld
só, bors

FELTÉTEK A FASÍRTRA:

ketchup
2 fej hagyma
majonéz
3 paradicsom
2 paprika
kemény sajt 150 g

Összeállítottam a fasírt masszát a megszokott módon, alaposan kidolgoztam. Egy tepsibe terítettem sütőpapírt és megolajoztam, erre fektettem a megszokottól valamivel nagyobb húsgombócokat enyhén meglapítva.
Felkarikáztam a hagymát, a paradicsomot és a paprikát. Lekentem egy kis ketchuppal a felületét, ráhelyeztem egy vékony karika hagymát. Rásimítottam egy kis majonézt, befedtem egy karika paradicsommal, majonézzel takartam, köré akartam helyezni a paprikából vágott karikát, de csak kalapként sikerült odabiggyeszteni, mert kisebb volt az átmérője a paradicsomnál.

Koronaként rákerült a sajtszelet. Nem volt itthon trappista sajtom, de akadt a hűtőben kecskesajt. Enyhén lenyomtam mindegyik tornyot a tenyeremmel, hogy stabilabban álljanak.

180-190 C fokra előmelegített sütőbe toltam és 40-45 perc alatt készre sütöttem.
Nagyon finom melegen és hidegen tálalva egyaránt, nem száraz a lédús zöldségektől, mennyei ízhatású.
Salátával, körettel, sima szelet kenyérrel is fogyasztható.

Diós padlizsán salátát készítettem mellé és vacsorára tálaltam.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

A TÖKÉLETES ALMÁS-ROPOGÓS MORZSÁS KEKSZ


15-30 perc alatt készül + a sütési idő.

Ausztrália legjobb receptjei blogról egy hétköznapi (mert nem lehet megunni) kedvenc!

1 és ½ csésze liszt (200 g)
1 tk sütőpor
1/2 csésze kristálycukor (130 g)
100 g vaj
1 db enyhén felvert tojás
1/3 csésze tej (kb. 80 g)
1 teáskanál vaníliás cukor

TÖLTELÉK:

500 g alma kb. 4 db (lehet sárgabarack, őszibarack és körte, akár vegyesen)

MORZSA:

50 g margarin
2 evőkanál barnacukor (legközelebb 3/4 csésze)
50 g zabpehely (legközelebb 1/4 csésze)
(fahéj opcionálisan)

Nagyon gyors és nagyon finom desszert!

A lisztet a sütőporral összeszitáltam. A tojást egy kis tálban villával enyhén felvertem.
A meghámozott almát kockákra vágtam, eredetileg puhára kell főztni, leszűrni, hűlni hagyni. Én leegyszerűsítettem az alma puhítás eljárását- mikróba raktam lefedve az almával tele mélytányért és 2x rákapcsoltam kb 5-6 percre összesen. Hagytam kihűlni, csak két teáskanálnyi almalé gyűlt össze az edény aljában, azt kiszűrcsöltem :)

A morzsakeverékhez megolvasztottam a vajat egy edényben, hozzáadtam a zabpelyhet és a barnacukrot, majd kevergetve 3-5 percig átmelegítettem, míg felolvadt a vaj. Sorsára hagytam, had hűljön. Legközelebb nagyobb adagot készítek, mert olyan finom a sütin!!! A zabpelyhet helyettesíthetjük liszttel vagy házi kenyérmorzsával.

Egy 11X28 cm tégla alakú üvegformát, amely lefelé enyhén szűkül, kikentem vékonyan margarinnal, beterítettem sütőpapírral oly módon, hogy a két hosszanti oldalon jóval túllógjon. Ennek segítségével fogom kiemelni a kisült süteményt a formából. Újra kikentem a zsiradékkal.

Egy mélyebb tálban mixerrel könnyed-habosra kevertem a cukrot a margarinnal, fokozatosan adtam hozzá a felvert tojást (3X-ra) és szintúgy a lisztet a tejjel, felváltva. Hozzáadtam a vaníliás cukrot.
A masszát belelapátoltam a sütőformába, elegyengettem és az oldalait kicsit felhúztam. Ráterítettem az almát és rászórtam a zabpelyhes morzsát :)

180° C fokon sütöttem 45 percen át, tűpróbáig. Hagytam negyed órát pihenni és a sütőpapír segítségével kiemeltem a kekszet és hagytam teljesen kihűlni. Na jó, ez nem teljesen fedi a valóságot, mert még langyosan megkóstoltam azt a pici nagy szeletet...


Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők