Keress egy receptre, vagy összetevőre

HÁZI RUSZLI KÉSZITÉSE ÉS AZ OROSZ ÚJÉVI HAL SUBA ALATT ILLETVE KABÁTBAN SALÁTA



fél kiló atlanti hering
3 nagy fej vöröshagyma
egész bors
1-2 babérlevél
cukor
pici só
ecet (az arány kb. 1/3 rész ecet + 2/3 rész víz, ízre kellemes legyen, attól függ, hány %-os az ecet)
forralt, hűtött víz
mehet kevés mustármag

szoktak tenni bele: sárgarépát karikázva, kaprot, koriandert, köménymagot

A hal a hús egyik egészséges alternatívája, nekem nagy kedvencem a ruszli, a hagymás- ecetes pácolt apró fej nélküli hering, a szeljodka vagyis „cелёдка”. A ruszlihoz olajban eltett nagyon finom enyhén sózott oszelegyec – hering halat vettem, amely tartósítószer-mentes. Az ecetes páctól, amiben 1-3 hétig érleljük a halat, teljesen feloldódik az apró szálka, csak a gerinc marad meg. Én már gerinc menteset kaptam, feldarabolva, kerek, lapos dobozban kapható. A jó fajta sózott hering szürkés-kékes színű. A hasa ép és fehér a színe, ha sárga foltos, akkor ránk akarják sózni a raktáron tárolt, nem a legjobb halat. Már csak élettani okokból is érdemes fogyasztani!

Egy 1 literes üveg aljába mokkáskanálnyi borsot szórtam, és váltakozva egy sor hagyma, egy sor hal, közé a babér. Hagymával zártam a rétegeket, ráöntöttem az olajból, ha nincs, akkor 1/3 deci napraforgóolajat lehet használni. Az ecetből, felforralt és lehűtött vízből a sóval és cukorral kellemes ízű páclét készítettem és ráöntöttem. Lezárva hűtőbe tettem fogyasztásig. Isteni finom lesz a hal, miután felvette a pác és a fűszerek ízét már néhány nap elteltével! Szerintem 3 nap után már nyugodtan élvezhető!!!
Ha egészben vásároljuk a heringeket, akkor bőrét lenyúzva, kibelezve és lefejezve előkészítjük, a ruszlihoz használt fűszeres pácot felfőzve és lehűtve ráöntjük. Ha sózott heringünk van, akkor pácolás előtt azért 1-2 órát áztassuk vízben vagy tejben. A továbbiakban ugyanúgy járunk el, egy-három hétig hagyjuk benne érlelődni.

HERING HAL BUNDÁBAN vagy  SUBÁBAN-  A SUBA ÜNNEPI SALÁTA




Ebből a ruszliból készülhet az oroszoknál Szilveszterkor elmaradhatatlan saláta- a hal suba alatt. Bár az év folyamán bármikor készíthető, de ezen a napon szinte a volt szovjet népeknél ott díszeleg az asztalon a többi klasszikus saláta mellett. A szovjet időkben a totális deficit alatt született meg a recept, a háziasszonyok abban a nehéz időben is szerették ünnepivé varázsolni a kínálatot és terülj asztalkámat varázsoltak egyszerű hozzávalókból is.
Nemrég olvastam róla, hogy a suba receptje lassan 100 éves, történelmi kezdete a Nagy Októberi Szocialista Forradalom után, 1918-ra datálható. Minden proletár családban fellelhetőek voltak ezek az egyszerű hozzávalók.
Ennek a népi ételnek nagyon sok népszerű változata született, alkotóvágytól és hozzávalótól függően.

Én így készítettem ezt a nagyon egészséges és valóban finom salátát:

2 db hordós sós hering vagy a ruszliból 30 dk hal és az ecetes hagyma is
2-3 vöröshagyma
4 db héjában főtt burgonya
1-2 főtt cékla lereszelve, de jó az ecetes cékla is hozzá
4 főtt tojás
3 db főtt sárgarépa
½ savanykás alma (kihagyható)
majonéz

bors

Előkészítünk egy megfelelő lapos edényt, tálat, akár tányért, de nagyon jól mutat alacsony oldalú üvegedényben, mert látványos lesz a réteges salátánk. Készíthetjük természetesen individuális adagokban is, 9 cm-es desszertgyűrűvel, nagyon elegánsan mutat és személyre szabható a díszítése.
A burgonyát, céklát és sárgarépát kuktában bő fél óra alatt megpároltam. Amikor kihűlt, meghámoztam. A halat apróbb darabokra vágtam (a ruszlit használtam), a hagymát felkockáztam és ecetes forró vízzel leforrázva 5 percet állni hagytam, majd leszűrtem. Ha nem ruszlit használunk, akkor természetesen a halat megpucoljuk, a gerincet kiemeljük (úgy, hogy a hasán és a hátán hosszában bevágjuk), lehúzzuk a bőrét.
A tálban lerakjuk a rétegeket, mindegyikre kevés majonézből csíkokat húzunk, vagy kockázunk:
egy sor hal, befedtem a hagymával, ráraktam a kis kockára vágott (vagy lehet reszelni) krumpli, alma reszelve, krumplisor, sárgarépa reszelve és legfelülre került a reszelt céklaréteg.

A lereszelt tojást a sorok közé rakhatjuk, én díszítésre használtam. Általában a majonézzel lekent céklaréteg van legfelül és a saláta oldalát is be szokták vele vonni. Legalább 5-6 órán át érlelődni hagyjuk a hűtőben, de még jobb egy éjszakára.


Kedves világjáró Seafalcon, alias Székely István, Bilbao felé már találkozott a subás hallal itt :)
"A szakács megint finomat készített: halat subában. A halra reszelt főtt burgonya jön, és arra majonézes cékla. Ez persze inkább hidegtál, mint főtt étel. Oleg persze azt mondta, hogy ez "fish under jacket". A barba finomította, hogy ez bizony nem dzseki, hanem ukránul suba. Ez valamiféle nagykabát, mondta. Ekkor mondom, mi is ezt a szót használjuk a juhászok hordják, meg minden, kifordítom, befordítom, mégis suba a suba...
- Ez az, hát persze, nálunk is ezt jelenti!
Ma a halat halkonzervből szerezte, de lehet sózott heringből is készíteni."
Élvezetes olvasmány, egyre jobban tetszik! :)

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

12 megjegyzés:

Gerdi írta...

Egyszer kóstoltam ruszlit, nem ízlett:-( De lehet, akkor még kicsi és buta voltam... de valahogy most sem vonz. A saláta viszont nagyon tetszik, sima hallal vagy más husival el tudom képzelni...még szilveszterkor is:-)

Gizi írta...

Nagyon guszta!! Szeretjük a ruszlit, így csakis nagyon finom lehet ez a saláta.:)

Seafalcon írta...

Hát, te valóban ismered az orosz konyhát!

Menj el a honlapomra ezen a linken:
http://www.szekelyistvan.hu/naplo_joh02.php

és keress rá a subában szóra! Ott írok erről a csudafinomságról!!!

Katalin írta...

Vicuska, fantasztikus dolgokat készítettél megint! A ruszlit mi is nagyon szeretjük, nem is gondoltam, hogy házilag is lehet készíteni. A salátád is nagyon guszta.

Vicuska írta...

Gerdi, ahány ember, annyi ízlés, mi a férjemmel nagyon szeretjük a ruszlit, de a lányaim nem igazán esznek halat, a rántott halon kívül :) Bízom a kreativitásodban!!!!
Gizike, akkor nálatok is készül :)
István, utólagos engedelmeddel a receptbe belinkeltelek, látod,nemcsak iszom de már idézem is szavaidat :) köszönöm!
Katalin, örülök neki és hidd el, mint minden másban, a házi készítésű sokkal finomabb és nagy privilégiuma,hogy ízlésed szerint fűszerezheted, tudván, mi van benne tartalmilag.

Seafalcon írta...

Kösz a reklámot! :)

egycsipet írta...

A férjem nagyon szereti a ruszlit, bár ritkán vásárolunk, mert én nem vagyok "halas". Viszont egyszer ezt ki fogom próbálni, szívesen megkóstolnám házilag elkészítve. Megkérdezhetem, hogy halat hol vásárolsz hozzá?

Vicuska írta...

Seafalcon, szívesen népszerűsítem, ami jó :)
Magyarországon van egy orosz specialitásokat forgalmazó üzleti hálózat, kb. 15 helyen értékesítenek, ebből 8 Budapesten található, úgy tudom ki is szállítanak. Írj egy emailt a címemre, megírom privátban, hol található a hozzátok legközelebbi, ott meg tudod venni :) Csak úgy, magában fogyasztva is nagyon finom!
Én ezt a dobozka halat Kárpátalján vettem.

Hankka írta...

Nagyon szeretem a ruszlit, fenséges lehet így, salátának összeállítva! :)

wanna írta...

Nemrég egy társaságban ettem először a "suba-halat", imádtam. Mindent ami hal és cékla :)
Örülök a receptnek, remélem valamikor elkészítem.

m.k. írta...

most sikerült valamilyen hasonló halat venni

Vicuska írta...

Köszönöm, Hankka :)
Wanna, imádnivaló szerintem is!
Heringet kaptál? vagy már készen pácolva- ruszlit?

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők